Tjakko's hobbypagina

Op dit moment zoek ik een baan voor 4 tot 25 uur per week, in de omgeving Veendam +25km incl. Groningen. Omdat ik ook regelmatig op technische baantjes solliciteer, heb ik deze pagina gemaakt als een eenvoudige portfolio. Hier wil ik graag laten zien wat ik allemaal kan, hoe ik werk en hoe ik projecten aanpak.

Contact opnemen kan via: tjakkoschaaphok@gmail.com

Deze pagina wordt niet meer bijgewerkt en komt in augustus helemaal te vervallen.
Mijn nieuwe portfolio vindt u hier:
https://sites.google.com/view/tjakkoschaaphok


Pinned

De thuiswerkplaats...Juli 2021,

Het werk aan de motor loopt lekker door. Inmiddels heb ik een afgeboken bout in de voorvork uitgeboord en ze gelijk allemaal vervangen voor nieuwe. Verder heb ik een afgebroken bout in het frame uitgeboord en nieuw draad getapt. de blindklinkmoeren voor de seat aangetrokken want die draaiden door, nieuwe koppelingshendel geplaatst, koppeling en gas afgesteld, carburateurs gereinigd, choke weer soepel gemaakt, beide remschakelaars vervangen, achterlichten vervangen en tot slot alle veiligheidspunten gecheckt.

De demper was verprutst door de vorige eigenaar, dus ik ben nu op zoek naar een alternatief. Ik heb besloten dat ik voorlopig de originele bochten blijf gebruiken. Maar deze moet ik dan wel wat opknappen. De uitlaatbouten kunnen doorgaans veel problemen geven, maar deze kwamen er gelukkig allemaal soepel uit. Nu de bochten en de radiateur eraf zijn kan ik ze schoonmaken en spuiten. Dat oogt dan alweer een stuk beter...Juni 2021,

Na 2 keer te zijn verhuist is de motorhobby op een laag pitje komen te staan. Echter, met dit oude racebeestje wil ik nu eindelijk weer eens opstappen. Het is een Suzuki GSX-R750 SRAD uit 1996. Hij rijdt op zich goed, hij is erg snel en voelt erg stabiel aan. Maar hij is flink gebruikt en zelfs een beetje mishandeld, dus er valt veel aan op te knappen. Het lijkt me leuk om dit project hier met jullie te gaan delen.

Binnenkort meer... 


Mei / Juni 2021,

Ik wil veel meer kunnen doen met Solidworks, maar daarvoor moet ik wel eerst weer aan de studie.

Inmiddels heb ik "Learning and applying Solidworks" van Scott Hansen doorgewerkt, en nu ben ik bezig met een videocursus van Solidprofessor (aanrader!). Hierna ga ik verder met de "Solidworks 2013 Bible" van Matt Lombard. En tot slot gebruik ik natuurlijk Google, Youtube en de Solidworks community om dingen nog verder uit te zoeken #Uitdaging #LevelUp!


Mei 2021,

Vandaag even heel iets anders aangepakt. De tremolo van mijn gitaar was beschadigd en moest worden vervangen. Ik heb de oude tremolo verwijderd, de gaten opgevuld en nieuwe gaten geboord. Daarna de pocket iets groter gefreesd, een nieuwe Wilkinson tremolo geplaatst en tot slot alles opnieuw afgesteld.


De oude tremolo was gebroken en onbruikbaar geworden.


Mei 2021,

Voor het frezen van dit werkstukje, dat erg lastig in te klemmen is, heb ik een fixture gemaakt. Hiermee kan ik 3 verschillende freesbewerkingen uitvoeren, en deze ook makkelijk herhalen. Fixtures zoals deze zijn vaak simpel om te maken, maar besparen later enorm veel tijd in het opzetten van machines.April 2021,

Dit is het eerste slijphulpstuk voor mijn zelfgebouwde universele slijpmachine. Deze heb ik gemaakt voor het slijpen van voornamelijk boren. Het onderstel is van een machineklem, de schacht is een universele holle schacht voor ER32 spantangen. Verder heb ik een Morse conus adapter met trekstang gemaakt, zodat ik ook alle MC2 gereedschappen van de freesmachine kan gebruiken.April 2021,

Om de oppervlakteruwheid van geboorde gaten te verkleinen, wilde ik graag "roller burnishing" uitproberen (koud walsen). Na wat mislukte pogingen om een originele roller burnisher in de gewenste kleinere maat na te maken, heb ik uiteindelijk een nieuwe constructie bedacht. Deze gebruikt harde Wolfraamcarbide kogeltjes in plaats van walsrollen. De ring aan het uiteinde houdt de kogeltjes op hun plaats in de kooi. Het werkt allemaal prima en is makkelijk te onderhouden.Maart 2021,

Een muurbeugel gemaakt voor 3 gasflessen (Argon en CO2 menggassen voor het lassen) #veiligheid #shopimprovement


Maart 2021,

Een goedkope digitale schuifmaat ingekort, een beugeltje ontworpen in Solidworks en geprint op de 3D printer, stukje sterke dubbelzijdige tape om de teller op zn plek te houden..., en voila! Een digitale uitlezing op de pinole!


Maart 2021,

Onlangs heb ik deze digitale uitlezing (DRO) gekocht. De set was niet compleet en zag er ook niet heel mooi meer uit. Maar de tellers waren goed en de prijs was nog veel beter. Het installeren van een DRO op de draaibank is nooit eenvoudig, want een draaibank heeft veel bewegende delen en de DRO mag deze niet hinderen. Het heeft wat maanden geduurd om deze set compleet, netjes en werkend te krijgen, maar het is heel mooi gelukt #happy #shopimprovementMaart 2021,

De opgedrukte schaalverdeling op de schaalringen van mijn freesmachine werd opgelost door de emulsie van het koel-smeer-systeem. Daarom heb ik nieuwe duurzame schaalringen gemaakt met een gefreesde schaalverdeling. Elk streepje op de schaal is een tiende millimeter tafelverplaatsing.Februari 2021,

Voor het maken van een kleine serie veren, heb ik dit buigapparaat ontworpen. Hij kan gewoon in de bankschroef, en door het wiel en de asmaat aan te passen kan ik er verschillende veren mee maken.

De linker veer is een handgemaakt testmodel. De rechter veer heb ik op het apparaat gemaakt. Het resultaat ziet er niet alleen professioneel uit, maar is ook goed herhaalbaar.


Januari 2021,

Deze spindle oil return heb ik ontworpen en gebouwd voor het opvangen van boorolie bij het boren en ruimen op de draaibank. Dit apparaat steek ik in de hoofdas van de draaibank, en wanneer ik de schroef naar buiten draai, dan klemt hij zichzelf vast. Aan de achterzijde zitten 2 oliedichte lagers met daarop een siliconen-rubber bocht, waarlangs de olie, via een filter, terug kan stromen naar het reservoir.December 2020,

Deze coolant through snijplaat ruimer heb ik ontworpen en gemaakt voor het ruimen van hele diepe gaten. De houder heeft een diameter van 8,5mm, hij is gemaakt van zilverstaal (1.2210) en daarna gehard tot ca. 48HrC. Het Mapal AS90 serie snijplaatje is slechts 1,6mm dik en 3mm breed. Zowel de uitslag als de hoek van het plaatje zijn instelbaar door middel van 2 inbus stelboutjes (M1,6). Ik schroef deze ruimer op een holle RVS schacht, waardoor ik hem voor vrijwel elke lengte kan gebruiken. De snijolie met de spanen worden opgevangen door een spindle oil return (boven).


November 2020

Onlangs heb ik deze universele slijpmachine gebouwd. De 2800rpm motor is draaibaar en de draairichting is omkeerbaar. Ik gebruik slijpstenen met een asgat van 32mm, waarvoor ik zelf de flensopname en een spansleutel heb gemaakt. Nu deze machine klaar is, kan ik specifieke slijphulpstukken gaan ontwerpen en bouwen.


November 2020

Bij het kanonboren op de draaibank komen er grote hoeveelheden snijolie en boorspanen uit het boorgat. Deze moeten worden opgevangen en gefilterd, voordat de olie terug kan stromen naar het reservoir. Daarvoor heb ik deze spanenbak ontworpen en gebouwd. Naast een uitneembare zeef, gebruik ik verder nog Scotch Brite om de spanen uit de olie te filteren.


De schacht van de kanonboor moet door de chipbox, maar omdat deze schacht een V vorm heeft, is het lastig om deze doorvoer oliedicht te maken. Daarom heb ik een pons setje gemaakt waarmee ik rubbers uit kan ponsen met een V vormig gat erin.Oktober 2020

De originele hendel voor het klemmen van de kolom van mijn boor- freesmachine was te klein en zat te dicht op de machine, dit werkte niet fijn. Daarom heb ik een betere gemaakt.


September 2020

Onlangs heb ik een hoge druk pomp voor snijolie toegevoegd aan mijn draaibank, speciaal voor het gebruik van gereedschappen met een koelkanaal. Hiervoor heb ik zelf de ophanging, de pulleys, montagebeugel voor de controls en allerlei gereedschappen gemaakt. Een mooi detail is dat de pulley op de pomp 2 eenrichting-lagers bevat, zodat ik de motor van de draaibank in tegenovergestelde richting kan laten draaien, zonder dat deze de pomp aandrijft.

September 2020

Enkele gereedschappen voor het centreren en uitklokken. Verder een profielbeitel voor het snijden van een V-groef, en een steekbeitel voor het steken van een spiebaan op de freesmachine. Deze heb ik gemaakt en gebruikt voor het maken van een aluminium pulley.
Augustus 2020

Voor het snijden van schroefdraad in een grotere serie, in een niet standaard maat, heb ik deze tap gemaakt. Hij is gemaakt van 90MnCrV8 oliehardend gereedschapstaal, en ik heb hem in de oven gehard tot 56HrC.


Juni 2020

Onlangs heb ik mijn 3D printer wat uitgebreid met een verwarmd bed. Het bed is gemaakt van een stukje plaatstaal, met een 90W verwarmingsmatje eronder. De temperatuur is regelbaar met een variac. Met deze modificatie voorkom ik dat werkstukken kromtrekken doordat ze te snel afkoelen. Ik ontwerp alles dat ik print in Solidworks 2013 (dit is een professioneel CAD programma).


April 2020

Rekje gemaakt voor het ophangen van de haakse slijper.
Kleine dingetjes maken soms een groot verschil #LEANApril 2020

Wandrekje gemaakt voor het opbergen van boren, ruimers en andere extra lange gereedschappen.


2020

Mijn boor- en freesmachine is een doorlopend project. Het is een kleine machine met grote handicaps, maar toch maak ik er van alles mee. Om hem te verbeteren heb ik een digitale diepte aflezing geïnstalleerd, hij heeft een dikkere kolom voor meer stabiliteit, ik heb een koelpomp geinstalleerd en tot slot heb ik een betere trekstang van 42CrMo4 gemaakt.

Ik gebruik spindle collets om het moment van de snijkrachten zo klein mogelijk te maken, en uitsluitend goede kwaliteit Tungsten Carbide frezen op relatief hoge snelheden. Al deze dingen bij elkaar hebben de functionaliteit inmiddels enorm verbeterd. Kortom, totdat ik een grotere professionele machine kan kopen, haal ik het allermeeste uit wat ik heb.Maart 2020

Een mooi voorbeeld van hoe de 3D printer kan worden gebruikt bij het verbeteren van machines. Deze eindschakelaar is een combinatie van geprinte- en wat universele onderdelen. Hiermee kan ik de motor, en dus het support van mijn draaibank stoppen, bijvoorbeeld bij het draadsnijden, zonder dat deze ontkoppeld hoeft te worden van de schroef.
Maart 2020

Deze stalen 42mm houder heb ik gemaakt om een stiftslijper in de toolpost van de draaibank te kunnen klemmen.Uit de eerste werkplaats (periode Schaaphok Techniek 2006 - 2015).

Meestal maak ik bokjes om makkelijker aan een motorblok te kunnen werken. In dit geval het blok van een Suzuki GSX R750.Dit is een hulpstuk om cilinderkoppen op de freesbank te kunnen spannen. Deze had ik specifiek gemaakt om afgebroken uitlaatbouten uit te kunnen boren op de freesbank.


Frezen met een draaitafel, gewoon even mooi om te laten zien.Een vierde as improviseren om een worm te kunnen frezen op de manuele freesbank.


Deze fontein heb ik gemaakt van RVS, een dagje creatief met plasmasnijder en TIG lasapparaat...


Dit was mijn eerste zelfbouw CNC project. Een plasmasnijder, aangestuurd met KCam4. Dit apparaat was uiteindelijk verre van perfect, maar het was wel een leuke eerste ervaring met CNC techniek / automatisering en het werken met G-code. Uiteindelijk heb ik het verkocht aan iemand die er in plaats van plasmasnijden, electronica printplaatjes mee ging plotten.Deze bloederige strijdbijl heb ik gemaakt van een oude pikhouweel, voor een weekeindje Castlefest (fantasy evenement).Dit smidsvuur heb ik gebouwd naar mijn eigen ontwerp. Hij heeft wat unieke elementen zoals een luchtregeling dmv een bypass, en makkelijk uitwisselbare branderpitten. Deze dingen maken het vuur beter regelbaar, en dat komt weer ten goede van het werkstuk.

Rond dezelfde tijd heb ik ook nog een vast smidsvuur gebouwd voor in mijn werkplaats.

En mijn eerste, een kleine veldsmidse, waarmee ik een weekeindje op een middeleeuwse markt heb gestaan.Smeedhulpstuk voor het smeden van groeven (fullering tool).


Deze warmtewisselaar voor een hot tub met houtkachel heb ik gemaakt van reststukken RVS. Het is niet mijn mooiste laswerk ooit, dit kwam vooral omdat ik het snijwerk met de plasmasnijder had gedaan. Maar hij kwam probleemloos door de druktest en is nu, bijna 9 jaar later, nog steeds in gebruik.


Deze cameramontage heb ik gemaakt om een smartphone op het stuur van een trike te kunnen monteren. Toendertijd was zoiets nog niet kant en klaar te koop. Na een middagje frezen was onze provincie een bijrijder rijker.


Een standaard voor een scheurkalender in "zwaan design".


Om het ontstekingstijdstip van een motor te kunnen vervroegen (nadat ik grotere sproeiers had geinstalleerd), heb ik van 2 signaalgevers 1 instelbare signaalgever gemaakt...
Deze schaafbank heb ik gereviseerd, en voorzien van een moderne motor, motorsteun en electronica. Helaas moest ik deze machine verkopen toen ik ben verhuisd naar Enschede. Inmiddels woon ik weer in Veendam, met wat meer werkruimte, maar nog steeds zonder zo'n mooi schaafbankje.


Deze profielwals heb ik specifiek gebouwd voor het maken van rozenbogen van betonijzer. En daarna natuurlijk ook voor allerlei andere klusjes. Ik zou het nu heel anders doen (hydraulisch), maar toch was hij mooi gelukt en werkte goed.
Deze verrotte trekkerspatborden heb ik bijna helemaal herbouwd.
Al met al een flinke klus, maar het resultaat mocht er wezen.Met een nieuw voetpedaal, veersysteem en een fris geslepen mes, kon deze plaatschaar er weer tegenaan.De eerste werkplaats stond op een plek waar de stroom nog wel eens uitviel. Daarom had ik deze oude generator gekocht, een afdankertje van een boerenerf. Na nieuwe olie, accu's, filters, frisse diesel en een nieuw frame voor de radiator, kwam de oude Continental diesel weer denderend tot leven. Daarna heb ik de kappen eraf gelaten, moderne electronica geinstalleerd en de machine een fris verfje gegeven.


Daarna moest hij ook nog ergens staan, dus toen heb ik maar een generatorruimte bij de werkplaats aangebouwd. De generator stond hier stevig op 2 oude vrachtwagenbanden, die heel goed werkten als trillingsdempers.Een werktuig gebouwd om een radius te kunnen draaien op de manuele draaibank (schoolprojectje / mbo-wtb).


Deze hydraulische houtklover met brandstofmotor heb ik gebouwd en een tijdje verhuurd.
Verhuur lijkt me ook nu nog leuk om te doen, maar ik heb er thuis geen ruimte meer voor.


Mijn eerste "wegracer" was een 1989 GSXR1100. Ik heb de gebroken versnellingsbak gereviseerd, motorisch alles nagekeken en afgesteld, pakkingen en keeringen vervangen, dynojet kit met open K&N filters geinstalleerd, een racezitje gemonteerd, kuipdelen gespoten, etc. Ik heb veel geleerd en veel lol gehad met deze motor, en ik heb vele motorprojecten later nog steeds een grote liefde voor oliegekoelde Suzuki's.In 2008 was American Chopper populair en deed ook ik mijn eerste echte motorproject. Tegenwoordig zou ik veel dingen anders doen (bijvoorbeeld meer onderdelen zelf maken, en in een andere stijl opbouwen). Maar voor een eerste keer, en vrijwel zonder budget, vond ik hem toch heel mooi gelukt.

En een filmpje...


In 2006 ging de oude schuur tegen de vlakte, en heb ik een nieuwe gebouwd. Dit werd toen de werkplaats voor Schaaphok Techniek. Inmiddels woon ik hier niet meer, en de nieuwe eigenaar heeft het huis én de schuur vervangen door één hele grote landbouwschuur.In een ver verleden heb ik gewerkt als freelance audio engineer, en daarbij ook zelf licht- en geluidsapparatuur verhuurd. Hiervoor deed ik al mijn eigen onderhoud, waaronder het bekleden van luidsprekers. Dit was een leuke tijd, en ik zou ook nu nog best in de licht- en geluidstechniek willen werken.Einde... :-)